Review: Zoom.NL

Sigma 60-600mm 1:4.5-6.3 DG OS HSM Sports

Van een berichtje op Facebook naar een prachtig objecties in huis! Dat was de enthousiaste reactie van Daphne Vermeulen toen zij deze supertelezoom van Siga een poosje onder haar hoede mocht nemen. Hieronder haar bevindingen.

Hieronder lees je mijn bevindingen van dit objectief!

Hoi, dit ben ik!

Wie is Daphne Vermeulen

Mijn naam is Daphne Vermeulen of als fotografe bekend onder de naam Daphne Design & Fotografie. Mijn passie voor fotografie en liefde voor dieren heb ik gebundeld tot hetgeen ik het liefste doe; het maken van dierbarbare herinneringen! Ik ben dan ook gespecialiseerd in het fotograferen van dieren. Naast het verzorgen van fotoshoots op locatie ben ik ook regelmatig op wedstrijden te vinden om ook daar foto’s te maken.

Voor Zoom.nl mocht ik het Sigma 60-600mm F/4.5-6.3 DG OG HSM Sport objectief testen. Het objectief is groot van stuk en is wat zwaarder dan ik tot nu toe gewend was. Dankzij het grote zoombereik is deze ideaal bij het fotograferen van sport-, wildlife en/of natuurfotografie. In deze review ga ik mijn bevindingen uiteen zetten omtrent dit objectief.

Mijn eerste indruk.
Op voorhand had ik niet echt een beeld hoe het objectief eruit zou zien en wist ik dus ook niet echt wat ik kon verwachten. Bij het uitpakken van de doos viel mij al gelijk op dat het een groot objectief was. Groter dan ik in eerste instantie had verwacht. Het objectief is best fors en zwaar wat een zowel voordelen als nadelen heeft.

In gebruik
Ondanks het gewicht en het forse formaat ligt dit objectief erg fijn in de hand en is het prettig te combineren met een monopod dankzij de meegeleverde statiefgondel. Je zou verwachten dat hij topzwaar zou zijn door het formaat maar integendeel, het objectief is juist goed in balans en daardoor prettig en flexibel in gebruik. Zelf zal ik echter met dit objectief niet snel uit de losse hand fotograferen, dit vanwege het formaat en gewicht.

Als paarden- en hondenfotograaf fotografeer ik veel op locatie (denk hierbij aan het bos of een meer) en moet ik al snel een stukje lopen van de auto naar de shoot locatie. Het formaat van dit objectief past namelijk niet in mijn huidige camera tas, waardoor ik deze in de bijgeleverde tas zal moeten meenemen. Het dragen van 2 tassen is niet ideaal maar hier is zeker een oplossing voor!

Dit objectief is voorzien van een handige ‘lock-knop’ wanneer je deze inschakelt zorgt het ervoor dat (wanneer je je verplaatst) het objectief zich niet uit zichzelf uitschuift. Daarnaast bevinden zich de overige instelknoppen (voor bijvoorbeeld beeldstabilisatie) ook aan deze zelfde zijde als de ‘lock-knop’. Dit vergroot het gebruiksgemak van het objectief waardoor kun je snel kunt schakelen tussen de diverse opties.

Op het moment dat je aan het fotograferen bent en je wilt inzoomen draai je aan de zoomring welke ik persoonlijk wat stroef/zwaar vindt draaien. Wat als voordeel kan hebben dat je niet per ongelijk verder inzoomt dan je eigenlijk zou willen. Uiteraard kan het ook nieuwigheid zijn waardoor hij wat stroever is met in- en/of uitzoomen. Tijdens het fotograferen ben ik er tevens achter gekomen dat ik toch nog iets mis. Omdat ik zelf normaal met een F/4.0 fotografeer miste ik net dat beetje bereik bij het diafragma. Bij voorkeur had ik dit objectief liever gezien met een F/4.0 diafragma vooral als je in de bossen aan het fotograferen bent. Desalniettemin kun je met dit objectief voorzien van een F/6.3 diafragma prima foto’s maken.

Conclusie
Deze grote robuuste jongen is een erg fijn objectief die fijn is in gebruik en ook goed in de hand ligt. Het is wel even wennen wanneer je kleinere/lichte lenzen gewend bent, maar gelukkig heb je snel de feeling onder de knie. Dankzij het enorme bereik kun veel diverse foto’s maken zonder van objectief te hoeft wisselen. Dit maakt het een ideaal objectief om te gebruiken tijdens het fotograferen van diverse sporten (paardensport, hondensport of voetbal).

Pluspunten
  •  extreem groot zoombreik
  • erg goede optische prestaties

Minpunten
  • groot en zwaar

Specificaties
Model:
Sigma 60-600mm 1:4.5-6.3 DG OS HSM Sports
Prijs: € 1.899,-
Leverancier:
Sigma Benelux
Brandpuntafstand:
F 4.5-6.3
Aantal diafragmalamellen:
9
Optische beeldstabilisatie:
Ja
Scherpstellen:
Handmatig en autofocus
Sensorformaat:
Fullframe
Gewicht en afmeting:
2700 gram/268,9 x 120,4 mm

Mijn nieuwste berichten

Touwhalster Infinity (HHIC)

Touwhalster Infinity (HHIC)

Fleece dekens met glitter!

Fleece dekens met glitter!

Nieuwe collectie; Metallic

Nieuwe collectie; Metallic

I love setjes

Satijnen setje

Satijnen setje

{"slide_show":"5","slide_scroll":1,"dots":"false","arrows":"false","autoplay":"false","autoplay_interval":2000,"speed":300,"loop":"false","design":"design-1"}